I, Daniel Blake

Ken Loach

De 59-jarige Daniel Blake verdient zijn brood als timmerman. Tot hij een hartaanval krijgt en voor het eerst van zijn leven een beroep moet doen op de staat. Hij probeert zich een weg te banen door het onpersoonlijke en bureaucratische uitkeringssysteem. Daarbij ontmoet hij de alleenstaande moeder Katie en haar twee kinderen. Ze steunen elkaar en vinden samen hun waardigheid terug.

Zoals we van hem gewend zijn, neemt regisseur Ken Loach het op voor de gewone man die zich staande moet houden in het hedendaagse Engeland. Humor, warmte en wanhoop gaan hand in hand in dit ontroerende verhaal over timmerman Daniel Blake, die na zijn hartaanval volgens de behandelend arts niet meer mag werken. Zijn Arbo-arts denkt daar echter anders over, en Blake wordt verplicht te solliciteren. Hij heeft zijn hele leven echter nog geen computer aangeraakt en heeft moeite mee te komen in de mallemolen. Het gevolg is dat hij niet alleen zijn arbeidsongeschiktheidsuitkering kwijtraakt, maar ook zijn gewone uitkering. Daniel Blake is echter niet het type dat dat geruisloos voorbij laat gaan.

Met I, Daniel Blake won Ken Loach zijn tweede Gouden Palm op het Filmfestival van Cannes (de eerste was voor The Wind that Shakes the Barley). Op de filmfestivals van Locarno en San Sebastiaan won de film de publieksprijs.

Lees hier hoe je een Cinemember film kunt vertonen in de klas.

Credits

Regisseur
Ken Loach
Jaartal
2016
Productieland
Verenigd Koninkrijk
Soort
Fictie
Duur
97 minuten
Taal
Engels
Ondertiteling
NL
Productiebedrijf
Sixteen Films
World Sales
Goodfellas
Nederlandse distributeur
Cinéart