Icarus Balance

Patric Jean

Een filosofische reis rond de Middellandse Zee met Daedalus, de vader van Icarus, als onze gids. We bezoeken haar waters en stranden, ontmoeten haar bewoners, toeristen, migranten en vluchtelingen. Vol adembenemende beelden van de schoonheid en lelijkheid, het leven en de vervuiling van het Middellandse Zeegebied.

Icarus en zijn vader Daedalus wilden van het eiland Kreta ontsnappen met vleugels gemaakt van veren en was. Vlieg niet te dicht bij zee, waarschuwde Daedalus zijn zoon, dan worden je vleugels vochtig en zwaar. Maar vlieg te dicht bij de zon, en ze zullen smelten.

In Icarus Balance leidt Daedalus ons op een reis langs de randen van de Middellandse Zee. We gaan met Marokkaanse vissers het water op. Een biologe waarschuwt dat opwarming van de aarde het zeeleven bedreigt. Toeristen arriveren op een cruiseschip bij daglicht. ’s Nachts worden migranten uit zee gered. Jonge mannen in Tanger vertellen waarom ze willen emigreren. Een man toont een berg reddingsvesten, aangespoeld op het strand. Migrantenwerkers plukken tomaten voor Nederlandse en Duitse supermarkten en verdienen nauwelijks een cent. In het vluchtelingenkamp Moria worden mensen ziek van een gebrek aan hygiëne. Houden we onze balans? Of zijn onze vleugels aan het smelten?

Credits

Regisseur
Patric Jean
Producent
Isabelle Truc, Enrica Capra
Jaartal
2021
Productieland
België, Frankrijk, Luxemburg
Soort
Documentaire
Duur
90 minuten
Taal
Arabisch, Engels, Frans, Grieks, Italiaans
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
Iota Production, TAG Film
World Sales
Reservoir Docs