The Idealist

Christina Rosendahl

Pakkende politieke thriller over een van de diepste geheimen in de Deense geschiedenis. In 1968 stort een B-52 bommenwerper neer op de ijzige vlakten van Thule, Groenland. Het vliegtuig heeft vier atoombommen aan boord, waardoor nucleaire resten over het gebied verspreid worden. Bijna twintig jaar later gaat een journalist op onderzoek uit en ontdekt hoe twee overheden betrokken zijn bij een samenzwering om de waarheid te verdoezelen.

Op 21 januari 1968, tijdens de Koude Oorlog, stort een Amerikaanse B-52-bommenwerper neer in Thule in Groenland, vlak bij de Amerikaanse luchtmachtbasis. Aan boord zijn vier atoombommen. Een paar dagen later brengen Deense en Amerikaanse autoriteiten het nieuws naar buiten; eventueel stralingsgevaar bagatelliseren ze. In Thule beginnen honderden Denen een gigantische reinigingsactie en ruimen de brokstukken en het nucleaire materiaal op. Na acht maanden zijn alle sporen van het vliegtuig en de met plutonium besmette sneeuw verdwenen en wordt de zaak gesloten.

Achttien jaar later benadert een van de schoonmakers uit die tijd de jonge journalist Poul Brink. De man lijdt aan een mysterieuze huidziekte en denkt dat dit een gevolg is van het opruimen van het nucleaire materiaal. Aanvankelijk is Brink sceptisch, maar wanneer zich meer mensen met dezelfde problemen aandienen, gaat hij op onderzoek uit. De sleutel tot de waarheid blijkt deels begraven onder een diepe laag ijs in de baai van Thule en deels ondergesneeuwd in archieven. De autoriteiten doen er alles aan om de zaak verborgen te houden. Maar Brink bijt zich vast en laat niet los tot gerechtigheid zegeviert.

Hoofdrolspeler Peter Plaugborg is tijdens het festival ook te zien als protagonist Niels in de Deense speelfilm In Your Arms.

Credits

Regisseur
Christina Rosendahl
Producent
Jonas Frederiksen, Signe Leick Jensen
Jaartal
2015
Productieland
Denemarken
Soort
Fictie
Duur
114 minuten
Taal
Deens, Engels, Groenlands, Spaans
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
Toolbox Film
World Sales
LevelK