Imelda Marcos: The Kingmaker

Lauren Greenfield

Portret van Imelda Marcos, voormalige first lady van de Filipijnen. Een vrouw met waanideeën, omringd door bedienden, jaknikkers en buitensporige rijkdom. Terug uit ballingschap hoopt ze de Marcos-dynastie in ere te herstellen. Samen met haar zoon Bongbong, die zijn zinnen heeft gezet op het vicepresidentschap.

Toen zij en haar man de baas waren, was het land een paradijs op aarde, zonder armoede, lijden of onrecht. Dat is tenminste het beeld dat Imelda Marcos graag schetst – en wie weet gelooft ze het zelf ook. Imelda trok de aandacht van de jonge, veelbelovende politicus Ferdinand Marcos toen ze werd verkozen tot Miss Manila. In de jaren die volgden werd Ferdinand president en werd het echtpaar het toonbeeld van schaamteloze corruptie en zelfverrijking.

Nu leeft Imelda in een schokkende ontkenning over wat zij en haar man hebben gedaan. Regisseur Lauren Greenfield schetst het beeld van een vrouw die lijdt aan waanideeën, vol zelfmedelijden en niet bereid ook maar splintertje verantwoordelijkheid te accepteren voor het plunderen van het land en het onderdrukken van de bevolking. Terwijl activisten en voormalige politieke tegenstanders gruwelijke verhalen vertellen over marteling en mishandeling tijdens Marcos’ heerschappij, zien we Ferdinand jr. (‘Bongbong’) een poging wagen de Marcos-dynastie weer op de kar te krijgen.

Credits

Regisseur
Lauren Greenfield
Jaartal
2019
Productieland
Denemarken, Verenigde Staten
Soort
Documentaire
Duur
101 minuten
Taal
Engels, Filipijns, Spaans
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
Piece of Magic Entertainment
World Sales
Dogwoof