Impact in Practice: the Cases of Shadow Game & De Oost

In samenwerking met NAPA, De Nederlandse Audiovisuele Producenten Alliantie, presenteren we het panel Impact in Practice: the Cases of Shadow Game & De Oost.

Het creëren van impact met audiovisuele producties is al geruime tijd een beproefde praktijk. Maar wat is impact eigenlijk en hoe zorg je ervoor dat je verhaal zoveel mogelijk impact genereert? Hoe meet je je succes en hoe financier je een impactproject? Welke strategieën en vormen werken, en welke juist niet? Wanneer is een impactproject van toegevoegde waarde voor je documentaire of speelfilm? Of werkt het juist de andere kant
op: is een documentaire of speelfilm een toevoeging op je impactproject?

Eefje Blankevoort (Prospektor), Tina Farifteh, Sander Verdonk (New Amsterdam Film Company) and Ariadne Asimakopoulos delen hun ervaringen en geleerde lessen tijdens het maken van impact met documentaire Shadow Game en speelfilm De Oost.

Over Shadow Game
Velen van hen noemen het ‘the game’: de reis langs de Balkanroute naar West-Europa. Voor de tienerjongens die we ontmoeten in Shadow Game is het een manier om gemotiveerd te blijven. Er zijn verschillende games: de treingame, de containergame, de loopgame. ‘Het is een missie’, zegt SK (15) uit Afghanistan. ‘Als je hem volbrengt, win je de game.’ En als je faalt, probeer je het de volgende keer opnieuw. Er is niet echt een andere optie.

Shadow Game brengt ons dicht bij de vele onbegeleide minderjarigen die momenteel op zoek zijn naar bescherming in Europa. De ontwapenende Hammoudi (14) uit Syrië vertelt verlegen lachend over de keer dat hij werd aangehouden door gemaskerde agenten in Kroatië. Yaseen (17) uit Pakistan draagt een klein katje en deelt zijn eten met haar.  Voor hen en de andere jongens in de film is de emotionele en fysieke impact van wat ze doormaken groot. Toch behouden velen van hen een jeugdig, onschuldig optimisme.

Over De Oost
Indonesië, 1946. Johan (Martijn Lakemeier) is een jonge Nederlandse soldaat die samen met ruim honderdduizend anderen wordt uitgezonden om orde op zaken te stellen in Nederlands-Indië tijdens de onafhankelijkheidsoorlog. Gaandeweg raakt Johan in de ban van de charismatische legerkapitein Westerling, bijgenaamd De Turk (Marwan Kenzari). Wanneer de oorlog escaleert en De Turk het verzet van de bevolking steeds genadelozer neerslaat, wordt de lijn tussen goed en kwaad voor Johan steeds vager.

Voertaal: Engels

Dit programma wordt georganiseerd in samenwerking met NAPA.