In The Shadow of War

Sophia Scott, Georgia Scott

Ook al is de oorlog in hun geboorteland Bosnië-Herzegovina al bijna twintig jaar beëindigd, veel jongeren lijden nog altijd onder de gevolgen van een strijd waaraan ze part noch deel hadden. De film volgt de levens van vier tieners, die elk op hun manier proberen te leven met de sporen die de oorlog in het leven van hun familie trok.

De vader van de zeventienjarige Magdalena is zwaar getraumatiseerd. Hij ging de oorlog in toen hij zelf zeventien was, en reageert zijn problemen nu af op zijn dochter. Ilija kent zijn vader niet en werd door zijn moeder bij zijn geboorte afgestaan. Elvis verloor beide ouders. Hij verwondt zichzelf en heeft woedeaanvallen die hem regelmatig met de politie in aanraking doen komen. De vader van Ante maakte zich schuldig aan oorlogsmisdaden en werd door het Joegoslavië-tribunaal veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf.

In elk van hun verhalen zijn er momenten van veerkracht en hoop, maar de loyaliteit tegenover hun niet-aanwezige ouders, en het verlangen naar de geborgenheid van een gewoon gezinsleven, maken dat ze verstrikt blijven in een cyclus van wanhoop en schuld. Een portret van een verloren generatie.

Credits

Regisseur
Sophia Scott, Georgia Scott
Producent
Sophia Scott, Georgia Scott
Jaartal
2014
Productieland
Verenigd Koninkrijk
Soort
Documentaire
Duur
82 minuten
Taal
Bosnisch, Engels
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
GroundTruth Productions
World Sales
Ro*co Films International