Industry: AMIR Project

Het AMIR-project (Amsterdam Media Initiative for Refugees) is een nieuw initiatief waarmee jonge en getalenteerde nieuwkomers (vluchtelingen) in Nederland korte, pakkende films kunnen maken. De meesten van hen wonen op de GALAXY, een enorm cruiseschip van negen verdiepingen, dat afgelegen in de haven van Amsterdam ligt en een tijdelijk onderkomen is voor 1500 mensen. Een wereld die ontoegankelijk is voor buitenstaanders. Er lijkt niet veel te gebeuren. Maar dat is slechts defaçade, die in elke gepresenteerde film opnieuw wordt gedefinieerd en ontdekt. 

Het doel van AMIR is om verborgen verhalen tot leven te brengen, bij voorkeur op een manier waarbij het onderwerp de verhalenverteller zelf wordt. Dit seizoen werkten AMIR-studenten samen met studenten van de School voor Journalistiek van Utrecht en samen hebben ze een programma gemaakt met hun docenten en mentoren van MOONfilm-producties, ervaren filmmakers, schrijvers en fotografen.

De studenten van AMIR zijn allen geboren tussen 1990 en 2005. Hun levenservaringen zijn zó gevarieerd. Toch hebben ze veel gemeen. Het project is een manier om samen te komen en elkaars gescheiden werelden te ontdekken. AMIR documenteert en becommentarieert een leven van vastberaden mensen, die allerlei vaardigheden proberen te ontwikkelen in een steeds veranderende wereld. Sommige zullen uiteindelijk hun doelen bereiken en voor anderen blijft hun toekomst een mysterie. Het AMIR-project blijkt een vriend, een leraar, een broer of een zus te zijn en een manier om de kloof tussen verschillende werelden en verwachtingen te overbruggen. AMIR bestrijdt op artistieke en creatieve manieren een uniforme manier van kijken naar het vluchtelingenleven, waardoor nieuwe inzichten en kansen binnen onze samenleving ontstaan.

Programma

Het programma bestaat uit persoonlijke verhalen variërend van 2 tot 10 minuten durende films, allemaal gemaakt binnen het AMIR-project tussen zomer 2023 en voorjaar 2024 en wordt gepresenteerd door een veelzijdig team. Een Q&A rondt het één uur durende programma af, waarna een levendige receptie deze officiële internationale projectlancering afsluit. 

Meer informatie

www.amirproject.nl
www.moonfilm.nl