Voor studenten en filmmakers aan het begin van hun carrière presenteren we De Missie van de Nieuwe Maker. Een inspirerend middagvullend programma waarbij we je op weg helpen naar het maken en financieren van jouw film.
Hoe vind je als maker de weg naar fondsen, omroepen en financiers? Welke mogelijkheden zijn er om je droom film het daglicht te laten zien? Hoe kies je je onderwerp en welke strategieën zijn er te bedenken om je film grote impact te laten hebben? Een line-up van ervaren professionals uit diverse hoeken van de industrie staat klaar om hun tips te delen en jouw brandende vragen te beantwoorden. Kortom, de springplank naar de professionele wereld!
Het programma is gratis toegankelijk, maar reserveren is verplicht. Bestel voor je bezoek online een gratis ticket en laat deze aan de zaal scannen. Op vertoning van je ticket kan je na afloop van het programma gratis naar de film Die middag op de KABK. Lees meer.
Programma:
Jeanine Hage (CoBO) vertelt over de laatste ontwikkelingen rondom het indienen van je plannen bij Teledoc Campus. In 2013 startte CoBO samen met de NPO (-fonds) en het Nederlands Filmfonds met Teledoc Campus. Korte documentaires van 25 minuten, gemaakt door beginnende regisseurs en producenten die hiermee gelegenheid krijgen ervaring op te doen. Tot nu toe werden 87 documentaires gerealiseerd. Teledoc Campus biedt teams van beginnende regisseurs én producenten de gelegenheid ervaring op te doen. Dit opent de weg naar kwaliteitsdocumentaires met een cinematografisch en onconventioneel karakter. Binnen dezelfde kaders – televisie en bioscoop – waarin zij later zullen opereren, krijgen die makers de kans via Teledoc Campus hun talenten te ontplooien. De films worden begeleid, ontwikkeld en gefinancierd door Filmfonds, NPO-fonds, NPO/publieke omroepen en CoBO. Filmplannen kunnen, na selectie door publieke omroepen en Filmfonds, een toekenning krijgen voor ontwikkeling: voor research en het schrijven van een documentairescript. Na uitwerking tot een script vindt opnieuw selectie plaats voor mogelijke realisering.
Vervolgens gaan we in gesprek met Mari Sanders over zijn initiatief Wild Lam, een stichting waar talent met een beperking zich kan professionaliseren tot acteur en theater-, film- & TV-maker.
Ook vertonen we een preview van Hormonaal, een korte film (22’) over alles wat we weten èn niet weten over hormonale anticonceptie. Daarna gaan we in gesprek met Pien van Grinsven (regisseur Hormonaal), Nynke Bonnema (producent Hormonaal – Korrel Film) en Floris Rijssenbeek (impact producent Hormonaal - De Kiesmannen) over de impactcampagne rondom de film.
We sluiten de middag af een sessie ronde tafels waarin je de kans om aan te schuiven bij verschillende partijen en vragen te stellen. De volgende partijen zijn aanwezig:
Jeanine Hage, CoBO
De Stichting Co-productiefonds Binnenlandse Omroep, kortweg CoBO, werd in 1986 opgericht met als doel film en televisie dichter bij elkaar te brengen, net als podiumkunsten en televisie. Coproducties van publieke omroepen worden gestimuleerd door te participeren in de vorm van een financiële bijdrage.
Yassin Karmoudi, NPA & NPO
New Producers Academy is in 2021 opgericht door Filmmaker en Producer Claudio Montesano Casillas, Filmmaker Loretta van der Horst en Impact Manager Yassin Karmoudi, als antwoord op het gebrek aan diversiteit binnen een cruciaal onderdeel van de filmindustrie: producers.
Emma Broholm, VERS (coördinator festival)
Valérie Hoffman, VERS (coördinator magazine)
VERS is in 1996 opgericht en vormt inmiddels de grootste vereniging voor nieuwe film- en televisiemakers van Nederland, met een uitgebreid netwerk van film- en televisiemakers in zowel binnen- en buitenland. Uniek aan VERS is dat VERS vanaf haar oprichting een op makers gerichte vereniging is, die binnen de film- en televisie industrie alle vakgebieden verenigt.
Safirah Dijkstra, VPRO & De Ontmoeting
Middels een serie films van maximaal zes minuten, geeft De Ontmoeting nieuwe makers de kans hun ideeën verder uit te werken. Door de makers in contact te brengen met gevestigde partijen uit de industrie, biedt dit traject ze de mogelijkheid hun netwerk te vergroten en hun voordeel te doen met de ervaring van deze partijen. En omdat De Ontmoeting zich ook sterk maakt voor de distributie van de films, krijgt Nederlands filmtalent zo meer publiek. Op zijn beurt krijgt het publiek meer nieuwe verhalen van eigenzinnige vertellers.
Simone van den Broek, Filmfonds
Erik van Drunen, Filmfonds
Het Nederlands Filmfonds richt zich op de professionele, onafhankelijke filmsector en verstrekt financiële bijdragen voor de ontwikkeling, realisering en distributie van filmproducties en filmactiviteiten.
Malou Wagenmaker, Makers van Morgen
Elke documentairemaker moet ergens beginnen. Daarom biedt 2Doc.nl het platform Makers van Morgen aan voor debuterend, documentairetalent.
Sara Moeniralam, 3Lab
3LAB korte Documentaire is een samenwerking tussen 3LAB, NPO-fonds en de omroepen om beginnende regisseurs een kans te geven een korte fictiefilm te realiseren voor de online-kanalen van NPO3.
Anna Demianenko, CineSud
CineSud is de filmhub voor talent en industry professionals in het hart van Nederland, België en Duitsland. Het stimuleert filmmakers door het aanbieden van training- en netwerkprogramma's en (industry) activiteiten en verbindt makers en publiek tijdens festivals en film events.
Guido Franken, Screen Talent NL
Screen Talent NL is een netwerk van talent- en productiehubs in de Nederlandse filmsector en richt zich op de interregionale afstemming en samenwerking tussen de (regionale) talent- en productiehubs, de uitwisseling van best practices, kennis en ervaring en de coördinatie van gezamenlijk geëntameerde talenttrajecten en -activiteiten.
Marit van den Elshout, FilmForward
FilmForward is een netwerkinstelling en expertisecentrum voor talentontwikkeling in de Nederlandse film- en av-sector. FilmForward werkt samen met festivals, hubs en broedplaatsen, vak- en brancheverenigingen, fondsen, omroepen en streamingdiensten om bestaande talent- en skillsprogramma’s te versterken, beter zichtbaar en toegankelijk te maken.
Dewi Reijs, Dennis Overeem, Buddy Film Foundation
Buddy Film Foundation fungeert als startloket voor gevluchte professionele filmmakers en creatieven en wil hen middels workshops, coaching en concrete filmprojecten helpen naar betaald werk. De afgelopen jaren hebben ruim 200 gevluchte filmmakers en creatieven uit 12 verschillende landen zich bij ons aangesloten. Onder hen zijn acteurs en actrices, maar ook regisseurs, producenten, geluidsmannen en vrouwen, make-up artists, editors, scenarioschrijvers etc. In 2018 zijn we gestart met twee activiteiten om onze eigen kosten te dekken: Buddy Film Casting en Buddy Film Productions.
Caro van der Heide, Merel Six, NPO
De Nederlandse Publieke Omroep is een verbindende factor in onze veelkleurige samenleving. We zijn een baken van betrouwbare informatie. De publieke omroep zorgt voor meer begrip. Van zaken en voor elkaar.
Moderator: Sterre de Jong - Head of NFF Professionals & Talent
Voertaal: Nederlands
Filmstill: Hormonaal (Pien van Grinsven, 2023)
Dit programma wordt georganiseerd in samenwerking met: