Influence

Richard Poplak, Diana Neille

Het verhaal van de beruchte pr-firma Bell Pottinger en zijn medeoprichter, de gewetenloze spindoctor Tim Bell. Hij bood zijn cliënten meer dan reclame alleen en deinsde er niet voor terug dictators te helpen, oorlogen te verkopen en geweld uit te lokken. Morele overwegingen speelden geen rol: ‘Ik ben geen priester.’

Hij was Margaret Thatchers favoriete reclameman en diende ook Augusto Pinochet: Lord Tim Bell, medeoprichter van pr-firma Bell Pottinger. ‘Go anywhere, do anything’ was zijn motto, wat hem bracht tot bij de Syrische president Assad, de Wit-Russische dictator Lukashenko en vele schimmige klanten daartussenin. Zijn campagne voor de corrupte Zuid-Afrikaanse president Zuma, gericht op het opwekken van raciaal geweld, werd de ondergang van zijn firma. Een coalitie van onderzoeksjournalisten en een vasthoudende oppositiepolitica dwong de reus op de knieën.

Influence is een soms angstaanjagende masterclass in de duistere toepassingen van communicatie als wapen. Deels verteld door de kettingrokende Tim Bell, die iedere verantwoordelijkheid voor de gevolgen van zijn werk wegwuift. En met een speciale bijrol voor Nigel Oakes, oprichter van SCL Group, moederfirma van Cambridge Analytica, dat ons Brexit en Donald Trump bracht. Nu is hij dodelijk ziek en geeft ons een eerlijk en leerzaam college over de invloedindustrie.

Credits

Regisseur
Richard Poplak, Diana Neille
Producent
Bob Moore, Neil Brandt
Jaartal
2020
Productieland
Canada, Zuid-Afrika
Soort
Documentaire
Duur
91 minuten
Taal
Engels
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
Eye Steel Film
World Sales
Cinetic Media