Iraq: War, Love, God and Madness

Mohamed Al-Daradji

Documentaire over de totstandkoming van de internationaal geroemde speelfilm Ahlaam van de Nederlands-Iraakse regisseur Mohamed Al-Daradji (Son of Babylon). De idealistische filmmaker keert terug naar zijn geboorteland Irak om er onder bizarre omstandigheden zijn droom gestalte te geven.

Ahlaam is de tweede speelfilm die in het post-Saddam Hussein tijdperk in Irak is gedraaid. De val van de tiran gaf hoop op een vrijere samenleving en de regisseur wilde met zijn film een culturele bijdrage leveren aan die nieuwe verworvenheid. Na 35 jaar dictatuur en drie oorlogen blijken werkloosheid, armoede en gekte echter de overhand te hebben in Bagdad. De documentaire weerspiegelt de onvoorstelbare risico’s waarmee filmmakers in het ‘bevrijde’ Irak geconfronteerd worden. Er is nauwelijks apparatuur, veiligheid kan tijdens het draaien op geen enkele manier gegarandeerd worden en crewleden, waaronder de regisseur zelf, worden gearresteerd en gemarteld. Ondertussen maakt de kijker kennis met de burgers van Bagdad zelf: een jongetje zingt voor Saddam, een vader heeft verdriet om zijn zoon die is opgehangen, een jonge acteur denkt terug aan zijn tijd in de gevangenis en een vriend verliest zich in de gekte.

Deze roadmovie is onderdeel van de campagne Iraq’s Missing Campaign, een initiatief van The Iraq’s Missing Persons Organisation. De organisatie, die opgericht is door de filmmakers, biedt steun aan de families van de vermiste mensen in Irak. www.iraqsmissing.org

Credits

Regisseur
Mohamed Al-Daradji
Producent
Isabelle Stead
Jaartal
2010
Productieland
Irak, Verenigd Koninkrijk, Nederland
Soort
Documentaire
Duur
82 minuten
Taal
Arabisch, Engels
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
Human Film
World Sales
Roissy Films