Iron Butterflies

Roman Liubyi

Opmerkelijke, impressionistische duik in de vele facetten van het neerhalen van vlucht MH17. Creatief geconstrueerd, met alles van historisch archiefmateriaal tot time-lapsed satellietbeelden, en van Russische staatstelevisie tot dansscènes. Een fascinerende ervaring die de kijkers uitnodigt hun eigen beeld van de tragedie te vormen.  
 
Jaren voor de Russische invasie van Oekraïne in 2022, kostte de Russisch-Oekraïense oorlog het leven aan 298 burgers van over de hele wereld. Op 17 juli 2014 haalde een Russische BUK-raket vlucht MH17 neer, die op dat moment over Oost-Oekraïne vloog. Roman Liubyi’s Iron Butterflies – genoemd naar de vorm van gevonden scherven – neemt de tragedie onder de loep met een rijkdom aan invalshoeken en stijlen.  
 
We zien een Sovjet-instructievideo voor BUK’s uit het hoogtepunt van de Koude Oorlog. We zijn bij het MH17-proces in Den Haag. We gaan van privévideo’s van mensen die bij de rampplek woonden naar nagespeelde scènes en dansuitvoeringen. Van stop-motionclips met forensische analyses naar een stortvloed van propaganda van de Russische staatstelevisie, die zelfs een waarzegster consulteren. Het resultaat is een adembenemend, zeer origineel en aangrijpend perspectief op deze enorme tragedie. 

Credits

Regisseur
Roman Liubyi
Producent
Andrii Kotliar, David Armati Lechner
Jaartal
2023
Productieland
Oekraïne, Duitsland
Soort
Documentaire
Duur
84 minuten
Taal
Engels, Nederlands, Oekraïens, Russisch
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
Babylon 13
World Sales
Rise and Shine