Jackie the Wolf

Tuki Jencquel

Portret van de Franse auteur en activist voor een vrijwillig levenseinde Jackie Jencquel, gefilmd door haar zoon Tuki. Jackie veroorzaakt ophef wanneer ze in een interview de datum aankondigt waarop ze wil sterven. ‘Ouderdom is onvermijdelijk, dood is onvermijdelijk,’ zegt ze. ‘Lijden is dat niet.’

‘Ik zou je moeten zeggen: doe het niet,’ zegt Tuki Jencquel tegen zijn moeder Jackie. ‘Maar wie geeft jou dat recht?’ vraagt Jackie. ‘Ik hou van je en ik ben je zoon,’ zegt Tuki. ‘Het grootste gebaar van liefde dat je me kunt geven,’ antwoordt Jackie, ‘is dat je me helpt te gaan zonder lijden op het moment van mijn keuze.’ Volgens Jackie Jencquel is ouder worden een ongeneeslijke ziekte. Ze veroorzaakt fel debat wanneer ze haar intentie aankondigt om te sterven, niet omdat ze terminaal ziek is maar omdat ze weigert ouder te worden dan een bepaalde leeftijd.

Jackie hoopt dat door haar beslissing de Franse wetgeving zal veranderen, en anderen de keuze zal geven te sterven gebaseerd op een persoonlijke beslissing in plaats van een diagnose. In een onconventionele dialoog leggen Jackie en Tuki haar gedachten vast over individuele vrijheid, verlangen, autonomie, ijdelheid en geld. Of je het nu met haar eens bent of niet, Jackie the Wolf stelt cruciale vragen over zelfbeschikking en ouder worden, over iemands recht om te kiezen, en vooral het recht van een vrouw om autonome beslissingen te nemen over haar eigen lichaam. 

Credits

Regisseur
Tuki Jencquel
Producent
Andy Cohen, Estelle Robin You, Tuki Jencquel
Jaartal
2023
Productieland
Duitsland, Frankrijk
Soort
Documentaire
Duur
93 minuten
Taal
Duits, Engels, Frans
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
AC Films
World Sales
Film Harbour