Jaha’s Promise

Patrick Farrelly, Kate O’Callaghan

Inspirerend verhaal van een dappere strijd om een einde te maken aan vrouwenbesnijdenis in Gambia. Toen ze één week oud was, werd Jaha Dukurehs clitoris afgesneden. Vanuit de VS, waar ze als 15-jarige gedwongen naartoe verhuisde om te trouwen, voert ze actie tegen deze praktijk. Maar om echt een verschil te maken, moet ze terug naar huis.

Als ze nog maar één week oud is worden Jaha Dukurehs geslachtsorganen verminkt. Ze is lang niet de enige: meer dan 200 miljoen vrouwen en meisjes leven met de gevolgen van vrouwelijke genitale verminking. Nadat ze dapper is weggelopen uit haar gearrangeerde huwelijk in de Verenigde Staten, besluit Jaha dat het tijd is voor een verandering in haar leven – en dat van anderen.

Met haar organisatie Safe Hands for Girls werkt Jaha vanuit Atlanta aan het beëindigen van de cyclus van misbruik waarvan vrijwel ieder meisje in Gambia slachtoffer wordt. Terwijl haar campagne groeit en internationale aandacht krijgt, realiseert ze zich dat het echte werk moet worden gedaan in haar geboorteland. We volgen haar wanneer ze haar vader en religieuze leiders confronteert en werkt aan bewustwording in plattelandsgemeenschappen. ‘Ik ben hier om het te beëindigen,’ zegt ze. ‘Zelfs als dat betekent dat ik het moet opnemen tegen mijn familie, mijn stam, en heel Gambia.’

Keuzefilm van Cigdem Yuksel (Weapon of Choice).

Credits

Regisseur
Patrick Farrelly, Kate O’Callaghan
Jaartal
2017
Productieland
Ierland, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten
Soort
Documentaire
Duur
80 minuten
Taal
Engels, Serrahula, Wolof
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
Accidental Pictures
World Sales
First Hand Films