José

Li Cheng

Het leven van de jonge José verandert van de ene op de andere dag wanneer hij de liefde van zijn leven ontmoet: Luis, een migrant uit het Caribisch gebied. José is op slag verliefd en de twee starten een relatie. Het zou een simpel liefdesverhaal kunnen zijn, ware het niet dat José en Luis in Guatemala wonen, waar homoseksualiteit een groot taboe is. Prachtig intiem portret van een adolescent, die zoekt naar zijn identiteit en plaats binnen de samenleving.

De negentienjarige José leeft een prima leven in een van de achterbuurten van Guatemala-Stad. Hij heeft een liefdevolle relatie met zijn moeder en weet zijn homoseksualiteit goed verborgen te houden. Hij heeft geen relatie, maar ontmoet anoniem mannen in goedkope hotels in de stad. Maar dan ontmoet hij Luis en wordt hij opeens geconfronteerd met wie hij is en wil zijn. Een liefdesrelatie beginnen met een man is voor José een grote stap. Bovendien woont hij in Guatemala, een land waar 59 procent van de bevolking onder de armoedegrens leeft, de criminaliteitscijfers hoog zijn én homoseksualiteit allesbehalve geaccepteerd is.

Filmmaker Li Cheng schreef zijn script voor José op basis van honderden interviews in twaalf Latijns-Amerikaanse landen. In een neorealistische stijl en met een cast van niet-professionele acteurs schetst hij een ingetogen en bijzonder portret van de zoektocht naar identiteit in een conservatieve samenleving.

Credits

Regisseur
Li Cheng
Jaartal
2018
Productieland
Guatemala
Soort
Fictie
Duur
85 minuten
Taal
Spaans
Ondertiteling
EN
World Sales
Rediance