Josep

Aurel

Prachtige, tedere animatie door de Franse cartoonist Aurel, over de Spaanse illustrator Josep Bartolí, die in 1939 het Franco-regime ontvluchtte naar Frankrijk. In een concentratiekamp voor Spaanse vluchtelingen ontmoet hij de goedmoedige gendarme Serge. Aan weerszijden van het prikkeldraad bloeit er een vriendschap tussen Serge en Josep. 
 
Valentin is een getalenteerd tekenaar. Als hij tijd doorbrengt met zijn mopperende opa Serge, die oud is en bedlegerig, begint Serge hem te vertellen over zijn werk als bewaker in een kamp voor Spaanse vluchtelingen. In februari 1939 vluchtten een half miljoen Spanjaarden voor het fascistische Franco-regime, op zoek naar bescherming in Frankrijk. De Franse autoriteiten sloten ze op in concentratiekampen, waar ze werden geplaagd door honger, kou en ziektes. 
 
Een van de vluchtelingen is Josep uit Barcelona. Hij is kunstenaar, vocht in de Spaanse Burgeroorlog en maakt rauwe tekeningen van het kampleven. Hij mist zijn verloofde María, die zwanger is. Serge ziet hoe Josep en de andere vluchtelingen worden mishandeld door zijn sadistische, xenofobe mede-gendarmes. Hij vraagt zich af op welk punt hij moet ophouden bevelen te volgen, en begint na te denken over manieren om Josep te helpen. Mooie, fascinerende animatie van Aurélien Froment, beter bekend als Le Monde-cartoonist Aurel. 

Credits

Regisseur
Aurel
Jaartal
2020
Productieland
Frankrijk, Spanje, België
Soort
Animatie
Duur
74 minuten
Taal
Catalaans, Engels, Frans, Spaans
Ondertiteling
NL | EN
Nederlandse distributeur
Lumière