Joshua: Teenager vs. Superpower

Joe Piscatella

Opwindende documentaire over een groep tieners uit Hongkong die het opnemen tegen China tijdens de ‘Paraplu-revolutie’. Terwijl China langzaam de burgerrechten en politieke vrijheden in Hongkong terugdraait, trekt de bevolking in enorme aantallen de straat op. Geleid door de 17-jarige Joshua Wong gaan de demonstranten een epische confrontatie aan met de autoriteiten.

Wat gebeurt er als een 17-jarige schooljongen uit Hongkong besluit op te staan tegen communistisch China? Wanneer die schooljongen Joshua Wong is, kunnen de autoriteiten zich maar beter schrapzetten.

Toen de Britten Hongkong aan China overdroegen na 150 jaar koloniale heerschappij, werd een principe van ‘één land, twee systemen’ afgesproken: Hongkong zou een grote mate van autonomie behouden ten opzichte van China, inclusief zijn rechten en vrijheden. Wanneer China terugkomt op die belofte, gaat Joshua Wong de straat op om te protesteren. Eerst in zijn eentje, maar als zijn studentenorganisatie Scholarism steeds meer aandacht krijgt via sociale media, sluiten meer en meer mensen zich aan.

De studenten krijgen de autoriteiten zover hun plannen voor onderdrukkende onderwijshervormingen in te trekken. Maar dan wil China de controle over het kiesstelsel, en dit keer houdt het voet bij stuk. Het resultaat is een epische confrontatie tussen de autoriteiten en de bevolking van Hongkong, met een tiener in het centrum van de actie.

Credits

Regisseur
Joe Piscatella
Producent
Joe Piscatella, Matthew Torne
Jaartal
2016
Productieland
Verenigde Staten
Soort
Documentaire
Duur
78 minuten
Taal
Engels, Kantonees
Ondertiteling
NL
Productiebedrijf
June Pictures
World Sales
Netflix