A Journey Into Zero Space

Dawood Hilmandi

Dawood Hilmandi vluchtte op 13-jarige leeftijd uit Afghanistan en liet zijn grote familie en dagelijkse leven achter. A Journey into Zero Space toont fragmenten uit het leven in Afghanistan en het verlangen om het land te verlaten. Het is een drieluik waarin autobiografische fictie en een experimenteel filmessay gecombineerd worden. Archieven bieden de mogelijkheid het verleden te herbeleven en na te denken over zowel dat verleden als het heden.

Wanneer Dawoods persoonlijke vrijheid wordt beperkt door zijn vaders nieuwe vurige religieuze voorkeur van de Hazara-groep besluit hij zijn familie te verlaten en uit Afghanistan te vluchten. Deze historie leverde Dawood een verhaal op over kiezen tussen gebukt gaan onder een autoritair regime en vrijheid. Met zijn experimentele film gaat hij de systematische verhaalstructuur van Hollywoodfilms voorbij.

De film is onderdeel van zijn project The Zero Space. Zijn werk behandelt onvertelde verhalen en gevoelige kwesties zoals taboes of verborgen verlangens die in de schaduw van opgelegde systemen schuilen. Herinneringen, persoonlijke vrijheid en identiteit staan centraal in de film en bieden de kijker een inzicht in een persoonlijke ruimte voor reflectie.

Credits

Regisseur
Dawood Hilmandi
Producent
Dawood Hilmandi
Jaartal
2017
Productieland
Nederland, Afghanistan, Verenigde Staten, Iran
Soort
Documentaire
Duur
64 minuten
Taal
Dari (Oostelijk Perzisch), Engels, Farsi, Nederlands
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
Hilmandi Productions