Just the Wind

Bence Fliegauf

Dicht op de huid gefilmd drama over een dag in het leven van een onopvallend Roma-gezin in een Hongaars dorpje. Het is de angstige dag na een racistische moordaanslag op vijf families uit hun gemeenschap. Gebaseerd op waargebeurde omstandigheden. De film werd met drie prijzen bekroond op het filmfestival van Berlijn.

Mari woont met haar twee kinderen en hun grootvader in een dorpje in Hongarije. De recente moordpartijen op vijf Roma-families uit de gemeenschap zetten haar leven op scherp. Angstig voor een nieuwe aanval probeert het gezin de dag door te komen. Met haar twee baantjes tracht Mari genoeg geld bij elkaar te sprokkelen om met haar gezin naar Canada te vertrekken, waar haar echtgenoot zich al bevindt. Tiener Anna doet haar best om zich op school te concentreren. De jonge Rio houdt zich met andere zaken bezig… Tegen de avond, als het donker wordt in het dorp, kruipt de familie dicht tegen elkaar aan. Een onverwacht geluid doet ze opschrikken, maar ze wuiven het weg als ‘slechts het geluid van de wind’. Dan blijkt hun hoop op ontsnapping aan de waanzin echter een illusie.
Just the Wind is gebaseerd op waargebeurde aanslagen in Hongarije, waarbij zeker acht mensen werden gedood binnen een jaar tijd.

Credits

Regisseur
Bence Fliegauf
Jaartal
2012
Productieland
Hongarije, Duitsland, Frankrijk
Soort
Fictie
Duur
98 minuten
Ondertiteling
NL
Productiebedrijf
Geen
World Sales
The Match Factory
Nederlandse distributeur
Contact Film