Justice for Sale

Ilse van Velzen, Femke van Velzen

Een doortastende Congolese advocate onderzoekt in subtiele en verrassende documentaire een verkrachtingszaak waar de ‘dader’ slachtoffer is geworden van falende rechtspraak. Derde en afsluitende deel van de Congo-trilogie van de regisserende zussen Ilse en Femke van Velzen.

‘Dit rechtssysteem heeft geen betekenis meer; ik vraag me af wat de toekomst onze kinderen brengt.’ De Congolese advocaat Claudine Tsongo reflecteert op haar zoektocht naar de waarheid in een verkrachtingszaak waar verdachte Masamba het slachtoffer is geworden van oneerlijke rechtsgang. Zonder enig hard bewijs is hij veroordeeld tot een lange gevangenisstraf en Tsongo vermoedt dat er omkoping in het spel is. Als hoofdpersoon van deze documentaire leidt ze je langs de verdachten van deze falende rechtspraak. Maar de documentairemakers maken de kijker ook getuige van de rechtszitting van Masamba: een absurd tafereel dat eerder een rituele handeling lijkt dan een inhoudelijke discussie over de feiten. Justice for Sale legt met serieuze blik bloot hoe het huidige rechtssysteem van Congo zijn doel voorbij schiet, mede onder druk van lokale en internationale NGO's. De film is subtiel geregisseerd, maar het zijn vooral Tsongo's galante interviewtechnieken die een verrassende openheid afdwingen bij de aanklagers en haar collega-advocaten, zodat de documentaire rechtzet wat de rechter verzaakte te doen.

Het Movies that Matter Festival vertoonde ook de gelauwerde documentaires Fighting the Silence en Weapon of War uit deze trilogie van Femke en Ilse van Velzen.

Credits

Regisseur
Ilse van Velzen, Femke van Velzen
Jaartal
2011
Productieland
Nederland
Soort
Documentaire
Duur
83 minuten
Taal
Frans, Lingala, Swahili
Ondertiteling
NL | EN
Productiebedrijf
IFproductions