Kiki

Sara Jordenö

De flamboyante 'voguende' jeugd uit de Kiki-scene in New York maakt deze kleurrijke docu vol veren, pruiken en glitters tot een visueel spektakel. Tegelijkertijd is het schrijnend om te zien hoe de LGBTQ-jongeren worden gediscrimineerd en verstoten.

Kiki is een subcultuur binnen de New Yorkse ballroom scene: het is meer dan een dansclub of plek voor extravagante drag queens. De clubs waar de gekleurde LGBTQ-jongeren samenkomen heten 'houses' en zijn veelal op speelse wijze vernoemd naar beroemde modemerken. De huizen bieden naast danslessen en wedstrijden ook een veilige thuishaven en tweede familie voor de jongeren. Velen van hen hebben al op jonge leeftijd te maken met uitsluiting en discriminatie, waardoor zij vaak gedwongen zijn op straat te leven. Sommigen prostitueren zich om in hun levensonderhoud te voorzien.

Oprichter en 'vader' van een van de Kiki-houses is Twiggy Pucci Garçon. Hij leidt met bezieling de Opulent Haus of PUCCI. Samen met de Zweedse regisseur Sara Jordenö neemt hij het publiek mee naar het kloppend hart van deze krachtige gemeenschap. We krijgen een exclusief inkijkje in de bijzondere subcultuur vol glamour, vriendschap en inspirerend leiderschap. Maar het is niet alleen goud dat er blinkt. Behalve danswedstrijden vol bonte outfits zien we ook de harde realiteit: de onveiligheid van ziektes, het straatleven en het sekswerken. Ook zien we hoe er gediscussieerd wordt over politiek en de problematiek rond geslachtsveranderingen.

Twiggy Pucci Garçon is behalve leider van de Opulent Haus of PUCCI dé voorman geworden van de Kiki-beweging, waarover hij wereldwijd spreekt. Ook werkt hij als Senior Programme Officer bij het True Colors Fund, waar hij strijdt voor dakloze LGBTQ-jongeren. Twiggy Pucci Garçon is te gast op het festival als een van de activisten van het A Matter of ACT-programma, lees hier meer over hem.

Tekst: Annika Wubbolt

Credits

Regisseur
Sara Jordenö
Jaartal
2016
Productieland
Zweden, Verenigde Staten
Soort
Documentaire
Duur
95 minuten
Taal
Engels
Productiebedrijf
Story AB
World Sales
Films Boutique