The Killing of a Journalist

Matt Sarnecki

Wanneer een onderzoeksjournalist en zijn verloofde op brute wijze worden vermoord en de Slowaakse politie nalaat de hoofdverdachte te ondervragen, onthult een uitgelekt dossier ongebreidelde corruptie en barsten er protesten voor gerechtigheid los.

In de nacht van 21 februari 2018 werden onderzoeksjournalist Ján Kuciak en zijn verloofde Martina Kušnírová, beiden slechts 27 jaar oud, op brute wijze vermoord in hun huis. Het was de eerste gerichte moord op een journalist in de geschiedenis van Slowakije, en geschokte burgers protesteerden op een schaal die niet meer was gezien sinds de val van het communisme. Kuciak stond bekend om zijn verslaggeving over twijfelachtige financiële banden tussen politici en "elite" zakenmagnaten, met name miljonair Marián Kocner.

Toen de politie er niet in slaagde de hoofdverdachte grondig te onderzoeken, mobiliseerden journalisten het publiek. Uitgelekte dossiers, de postume verslagen van Kuciak en de publieke verontwaardiging leidden tot schandalige ontdekkingen van tientallen jaren oude corruptienetwerken waarbij Kocner en het hoofd van de politie, hoge bureaucraten en de premier zelf betrokken waren. 

Credits

Regisseur
Matt Sarnecki
Jaartal
2022
Productieland
Denemarken, Tsjechië, Verenigde Staten
Soort
Documentaire
Duur
100 minuten
Taal
Engels, Slowaaks
Ondertiteling
EN
World Sales
Cinephil