Kingdom of Shadows

Bernardo Ruiz

De verhalen van een activiste, een speciaal agent drugsbestrijding en een voormalig drugssmokkelaar komen samen in Kingdom of Shadows. De film biedt een indringende kijk op de menselijke kant van de voortslepende Mexicaanse drugscrisis en maakt duidelijk hoe deze zo kon ontsporen. Een caleidoscopisch en gelaagd beeld van de war on drugs.

Volgens officiële cijfers zijn er sinds 2007 in Mexico meer dan 26.000 mensen ‘verdwenen’. Veel journalisten en activisten denken dat het aantal in werkelijkheid veel hoger ligt. Een van hen is de 67-jarige non Consuelo Morales, die zich hardmaakt voor de families van mensen die in de Mexicaanse drugsoorlog zijn vermoord of verdwenen. Haar standplaats is Monterrey, ooit een van de veiligste steden ter wereld, maar het afgelopen decennium geteisterd door geweld.

Het verhaal van Consuelo wordt verweven met dat van Oscar Hagelsieb en Don Henry Ford Jr. De rijkelijk getatoeëerde Hagelsieb werkte undercover bij een Mexicaans drugskartel, en is nu speciaal agent drugsbestrijding aan de Amerikaans-Mexicaanse grens. Ford is nu boer in Texas, maar was drugssmokkelaar ten tijde van het Amerikaanse ‘Just Say No’-tijdperk.

Via de verhalen van de drie ontstaat een indringend beeld van de menselijke kant van een voortslepende crisis, en ze maken ook duidelijk hoe deze zo kon ontsporen. De portretten van de hoofdpersonen worden doorsneden met fragmenten van mensen op wie de drugsoorlog iedere dag grote impact heeft.

Credits

Regisseur
Bernardo Ruiz
Producent
Katia Maguire
Jaartal
2015
Productieland
Mexico, Verenigde Staten
Soort
Documentaire
Duur
73 minuten
Taal
Engels, Spaans
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
Participant Media