The Land Of The Enlightened

Pieter-Jan de Pue

Fictie en documentaire lopen naadloos in elkaar over in deze cinematografische reis naar de schoonheid van het door oorlog geteisterde Afghanistan. Terwijl de Amerikaanse soldaten zich opmaken voor vertrek, vormen kinderen vogelvrije bendes die de handelsroutes controleren, springstof van achtergebleven landmijnen verkopen en roestige tanks als speeltuig gebruiken.

Nasir is een tiener en toch is hij al leider van een jeugdbende die de smokkelroutes over het Pamirgebergte controleert. De transporten met de kostbare sierstenen lapis lazuli en de ruwe opium die het gebied doorkruisen, passeren niet zonder een deel van de handelswaar af te staan. En de mijnen die in het gebied liggen zijn niet alleen gevaarlijk, ze zijn ook veel geld waard. De kinderen graven ze voorzichtig uit en verkopen ze aan andere kleine mijnwerkers. Ondertussen laten zij hun fantasie de vrije loop en dromen van een betere toekomst in hun ooit zo prachtige land.

Wonderschoon, poëtisch debuut van de Belgische filmmaker Pieter-Jan De Pue. Hij reisde vanaf 2007 meermalen naar Afghanistan als fotograaf voor onder andere de Verenigde Naties en het Internationale Rode Kruis. Daar bezocht hij de mijnen, de papavervelden, de smokkelroutes en mijnenvelden die bestaansmiddelen leveren aan de lokale bevolking, onder wie veel verweesde oorlogskinderen.

Credits

Regisseur
Pieter-Jan de Pue
Producent
Bart van Langendonck
Jaartal
2016
Productieland
België, Duitsland, Ierland, Nederland
Soort
Documentaire
Duur
87 minuten
Taal
Engels, Perzisch
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
Savage Film
World Sales
Films Boutique
Nederlandse distributeur
Periscoop Film