Last Hijack

Tommy Pallotta

Waargebeurd verhaal over overleven in Somalië, gezien vanuit het perspectief van een piraat. In een kruising van animatie en documentaire biedt de film een innovatieve kijk op de manier waarop de Somalische piraat Mohamed in dit harde, gevaarlijke bestaan terecht is gekomen. Animaties van Mohameds herinneringen, angsten en dromen, gepresenteerd vanuit zijn eigen gezichtspunt, staan tegenover de rauwe beelden uit zijn dagelijks leven.

Somalië is het epicentrum van de piraterij en Mohamed is één van de meest door de wol geverfde piraten. Maar in zijn eigen land, een mislukte staat, is Mohamed gewoon een man op middelbare leeftijd die het hoofd boven water probeert te houden. Verre van de romantische avonturen in piratenboeken en -films worden Somalische piraten vooral geconfronteerd met kritiek en stigmatisering, zowel door landgenoten als door de rest van de wereld.
Nu gaat Mohamed trouwen en zowel zijn ouders als die van zijn bruid zetten hem onder druk om zijn leven nog vóór zijn trouwdag over een andere boeg te gooien. Mohamed ziet het einde van de gouden eeuw van de piraterij naderen, en terwijl de druk om voor zijn naasten te zorgen toeneemt, moet hij besluiten of hij alles op alles zal zetten: waagt hij nog één laatste kaping?

Credits

Ondertiteling
EN
Regisseur
Tommy Pallotta
Land
België, Duitsland, Ierland, Nederland
Soort
Animatie, Documentaire
Duur
83 minuten
Thema's
armoede, culturele rechten en tradities, familie, gezin, misdaad, misdrijven, oorlog & gewapende conflicten
Jaartal
2014