The Last Ice

Scott Ressler

Visueel indrukwekkend portret van twee jonge Inuit die vechten voor het voortbestaan van hun cultuur. Het smeltende ijs van de Noordpool verkleint hun jachtgronden snel. Tegelijkertijd staan zakelijke belangen watertandend in de rij om het gebied te exploiteren.

De jonge Inuit Aleqatsiaq groeide deels op in Denemarken, waar zijn moeder werd gedood. Nu woont hij in het afgelegen Groenlandse dorp Qaanaaq, waar zijn oom hem de kneepjes van het jagen bijbrengt. Maatalii is een jonge vrouw die herstelt van een onderdrukkende relatie. Beiden gingen ze terug naar de plek waar hun cultuur en geschiedenis zijn gevormd. Ze willen in de voetsporen treden van hun voorouders. Maar hun manier van leven wordt – opnieuw – bedreigd door krachten van buiten.

Vanaf de jaren twintig van de vorige eeuw zijn de Inuit gekoloniseerd en uit hun huizen gejaagd. Nu, terwijl het Noordpoolijs smelt, zien wereldwijde zakelijke belangen kansen voor de scheepvaart, de olie-industrie en toerisme in het nieuw gevormde water tussen Groenland en Canada. Veel jonge Inuit zijn depressief, en zelfmoordcijfers zijn hoog. Terwijl bij Aleqatsiaq de ziekte van Parkinson wordt geconstateerd, zet Maatalii zich steeds sterker in voor de mensenrechten van haar volk.

The Last Ice is geselecteerd voor de Activist competitie en is te zien als preview op het Movies that Matter Festival 2020, waar Maatalii Okalik als speciale gast aanwezig is. 

Credits

Regisseur
Scott Ressler
Producent
Scott Ressler, Neil Gelinas
Jaartal
2019
Productieland
Canada, Groenland, Verenigde Staten
Soort
Documentaire
Duur
83 minuten
Taal
Deens, Engels, Groenlands, Lokale talen