The Law of Love

Barbora Chalupová

Portret van de jarenlange strijd voor openstelling van het huwelijk voor mensen van hetzelfde geslacht in Tsjechië. De Tsjechische publieke opinie is massaal voorstander van huwelijksgelijkheid. Toch moeten de moedige (en zeer geduldige) activisten het opnemen tegen conservatieve politici, de kerk en gewelddadige extreemrechtse hooligans.

Het is 2018 en Czeslaw Walek en zijn medeactivisten van Jsme Fér (‘Wij zijn eerlijk’) verzamelen handtekeningen voor de Wet op de Huwelijksgelijkheid. Ze halen veel meer dan het minimumaantal handtekeningen, en krijgen daarmee recht op een hoorzitting in het Huis van Afgevaardigden. Maar na deze vliegende start begint een lange periode van vertraging en agressieve tegenstand.

Gelijk met hun petitie lanceert een conservatieve groep die opkomt voor ‘traditionele waarden’ zijn eigen petitie om wettelijk vast te leggen dat het huwelijk heteroseksueel moet zijn. Zowel binnen als buiten het parlement gaan Walek en de zijnen de strijd aan. Ze moeten zich verdedigen tegen belachelijke aantijgingen (‘Hoe kun je garanderen dat mensen niet met hun hond trouwen?’ vraagt een man tijdens een hoorzitting) en lopen dapper langs neonazi’s tijdens een Pride-optocht. ‘Geef het tijd en dan komt er verandering,’ troost Waleks Nederlandse man hem. Maar één ding is duidelijk: ze zullen ongelooflijk geduldig moeten zijn.

Credits

Regisseur
Barbora Chalupová
Producent
Martina Štrunc, Pavla Klimešová
Jaartal
2021
Productieland
Tsjechië
Soort
Documentaire
Duur
89 minuten
Taal
Tsjechisch
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
Silk Films, Czech Television
World Sales
Amarena Film