Les Chevaliers Blancs

Joachim Lafosse

Joachim Lafosse, de Belgische maestro van de gemengde gevoelens, verzamelde een Franse sterrencast onder aanvoering van Vincent Lindon voor zijn meest grootschalige film tot nu toe. Een team ngo-medewerkers arriveert in onrustig Tsjaad, waar ze kinderen van de lokale bevolking onderdak en onderwijs beweren te bieden in een beveiligde compound.

De Belgische filmmaker Lafosse heeft de afgelopen jaren faam verworven met indringende en intieme drama’s als Private Property met Isabelle Huppert en Our Children met Emilie Dequenne. Met The White Knights begeeft hij zich op het gebied van de wereldpolitiek en de actualiteit, maar dan wel met de voor Lafosse zo typische scherpe, beklemmende vragen over de ongemakkelijke werkelijkheid.

De film is gebaseerd op de affaire L’Arche de Zoé, waarbij een Franse humanitaire organisatie in 2007 haar status misbruikte om kinderen weg te plukken uit Tsjaad ten behoeve van Franse adoptieouders. Vincent Lindon, Frankrijks meest geliefde acteur van het moment, speelt Jacques Arnault, hoofd van de ngo Move for Kids, die met zijn team driehonderd weeskinderen probeert weg te krijgen uit het door oorlog geteisterde Tsjaad. Wat kan daar nou op tegen zijn? Toch? Al snel worden de teamleden – en de kijker – geconfronteerd met een mijnenveld aan morele dilemma´s.

Credits

Regisseur
Joachim Lafosse
Producent
Jacques-Henri Bronckart, Sylvie Pialat
Jaartal
2015
Productieland
België, Frankrijk
Soort
Fictie
Duur
112 minuten
Taal
Frans
Ondertiteling
NL | EN
Productiebedrijf
Versus Production
World Sales
Indie Sales
Nederlandse distributeur
Amstelfilm