Leviathan

Andrey Zvyagintsev

Oscargenomineerde epische vertelling over corruptie en politieke macht in Rusland, geïnspireerd op het Bijbelverhaal van Job. Automonteur Kolia woont in een klein stadje in Noord-Rusland. Zijn leven komt op zijn kop te staan wanneer de burgemeester zijn bedrijf, huis en grond opeist. De film won onlangs de Golden Globe voor beste buitenlandse film.

Kolia’s eigen autoreparatiebedrijf staat vlak naast het huis dat hij zelf bouwde. Daar woont hij met zijn jonge vrouw Lilya en hun zoon Roma. De burgemeester van het plaatsje heeft het gemunt op Kolia’s grond en probeert hem zijn bedrijf, huis en land af te nemen. Aanvankelijk probeert de burgemeester Kolia uit te kopen, maar die stapt naar de rechter. De rechter blijkt gecontroleerd te worden door de burgemeester, die bovendien de kerk en lokale maffia in zijn zak heeft.

Regisseur Andrej Zvyagintsev (ElenaThe Return) maakte deze aanklacht opmerkelijk genoeg met financiële overheidssteun. De film werd aanvankelijk in Rusland verboden vanwege vermeend aanstootgevend taalgebruik, en dus maakte Zvyagintsev een aparte versie voor de Russische markt. De titel verwijst naar het politiek-filosofische werk van Thomas Hobbes uit 1651 over de mens, de staat en het christendom.

Credits

Regisseur
Andrey Zvyagintsev
Jaartal
2014
Productieland
Rusland
Soort
Fictie
Duur
140 minuten
Taal
Russisch
Ondertiteling
NL
Productiebedrijf
Geen
World Sales
Pyramide International
Nederlandse distributeur
Lumiere Publishing