Little Richard: I Am Everything

Lisa Cortés

De oogverblindende documentaire van Lisa Cortés doet de witgekalkte canon van de Amerikaanse popmuziek ontploffen. Little Richard: I Am Everything werpt een verhelderend licht op de zwarte, queer oorsprong van de rock-’n-roll en stelt de oerknal van het genre vast: Richard Wayne Penniman.

Getuigenissen van legendarische muzikanten en culturele figuren, zwarte en queer geleerden, Pennimans familie en vrienden, en interviews met de artiest zelf vorderen uitbundig een geschiedenis terug die moedwillig werd toegeëigend door witte artiesten en instellingen. Cortés actualiseert de canon met een schat aan zelden geziene archiefbeelden van Penniman. Onder de juweeltjes zijn scènes met zijn zwarte en queer voorgangers en tijdgenoten, zoals Sister Rosetta Tharpe: de moeder van de rock-'n-roll die de 14-jarige Penniman zijn eerste doorbraak gaf. 

Cortés schetst Pennimans complexe reis als een revolutionair met conflicten, die laveerde tussen religie, seks en rock-'n-roll, terwijl hij navigeerde door de extreme spanningen van ras en seksualiteit van zijn tijd. Ze herinnert ons eraan dat buitenstaanders en verschoppelingen superkrachten kunnen bezitten die, als ze de kans krijgen, nieuwe werelden voor ons allemaal kunnen creëren om in te dansen.

Credits

Regisseur
Lisa Cortés
Producent
Robert Friedman, Lisa Cortés
Jaartal
2023
Productieland
Verenigde Staten
Soort
Documentaire
Duur
98 minuten
Taal
Engels
Ondertiteling
geen
Productiebedrijf
Bungalow Media + Entertainment
World Sales
Magnify
Nederlandse distributeur
Periscoop Film