Living Water

Pavel Borecky

Jordaniës complexe waterprobleem van alle kanten bekeken. Van de bedoeïense herders die ervan afhankelijk zijn tot ontwikkelaars die het claimen voor hun megalomane projecten. Gefilmd in een prachtige atmosferische stijl, die de schoonheid van de Jordaanse woestijn en de poëzie van water – en droogte – in al zijn facetten vangt.

Jordanië is een van de landen met de grootste waterschaarste ter wereld. De laatste stabiele waterbron is bekend als Disi en ligt onder de Wadi Rum-woestijn. Maar terwijl het dorp Wadi Rum lijdt onder enorme watertekorten, willen projectontwikkelaars de nabijgelegen stad Akaba omtoveren tot het nieuwe Dubai. En daarvoor is uiteraard nog meer van het ‘blauwe goud’ nodig. En geïrrigeerde landbouwgronden, ooit beloofd als een vitale stap op weg naar voedselzekerheid voor de Jordaniërs, worden nu beheerst door machtige agribedrijven die vooral verbouwen voor de export.

De Tsjechische antropoloog Pavel Borecký filmde gedurende een jaar alle kanten van de Jordaanse waterstrijd. Van de bedoeïenen in de woestijn tot de architecten van Jordaniës waterpolitiek en de man die de hoofdkranen open- en dichtdraait om het water van de dorpen te rantsoeneren. Een kalme en adembenemende kijk op een bijzonder urgent probleem.

Credits

Regisseur
Pavel Borecky
Jaartal
2020
Productieland
Tsjechië, Zwitserland, Jordanië
Soort
Documentaire
Duur
77 minuten
Taal
Arabisch, Engels
Ondertiteling
EN
World Sales
Anthropictures