The Look of Silence

Joshua Oppenheimer

Opticien Adi, wiens broer slachtoffer was van de Indonesische massamoord op communisten, confronteert dapper enkele onboetvaardige daders in deze opvolger van Joshua Oppenheimers veelgeprezen The Act of Killing.

Adi is geboren in februari 1968, ruim twee jaar na de moord op zijn broer Ramli. Adi bekijkt de interviews van filmmaker Oppenheimer met leden van het verantwoordelijke doodseskader: gesprekken waarin zij toegeven onder het commando van het Indonesische leger te hebben gestaan en waarin ze gedetailleerd (en regelmatig lachend) tonen waar en hoe ze arrestanten, onder wie Ramli, vermoordden.

Adi confronteert de betrokkenen persoonlijk met de schuldvraag, maar dan wijzen zij naar anderen, kappen het gesprek af of dreigen met geweld. Adi’s huis, waar hij woont met zijn stokoude ouders en zijn kinderen, wordt met schilderachtige schoonheid gefilmd, als een oase van rust. Maar uit angst voor represailles durft de dappere Adi – die als optometrist de daders ook historisch scherper wil laten zien – zijn adres aan de daders niet bekend te maken. Om diezelfde reden staan vele Indonesische crewleden anoniem op de aftiteling.

The Act of Killing was openingsfilm van het Movies that Matter Festival 2013. Movies that Matter ondersteunde eveneens <i>underground<i>-vertoningen van de film in Indonesië.

Credits

Regisseur
Joshua Oppenheimer
Producent
Signe Byrge Sørensen
Jaartal
2014
Productieland
Denemarken, Finland, Verenigd Koninkrijk, Indonesië, Noorwegen
Soort
Documentaire
Duur
99 minuten
Taal
Indonesisch
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
Final Cut for Real ApS
World Sales
Cinephil
Nederlandse distributeur
Cinema Delicatessen