Manuscripts Don’t Burn

Mohammad Rasoulof

Iraanse equivalent van Das Leben der Anderen. Huurmoordenaars Khosrow and Morteza zijn op pad met een macabere missie: de schrijvers van een verboden manuscript uitschakelen. Gedurfd en moedig drama over corruptie, onderdrukking en censuur in hedendaags Iran.

Gebaseerd op waargebeurde feiten vertelt Manuscripts don’t Burn het verhaal rond een manuscript waarin een gefaalde aanslag wordt beschreven die de Iraanse overheid in 1995 beraamde op 21 schrijvers en journalisten. Bijna twintig jaar later, vormt dit verboden document nog steeds een bedreiging. Er worden twee huurmoordenaars ingeschakeld om de overgebleven kopieën terug te halen en de overlevende schrijvers het zwijgen op te leggen, desnoods met geweld. Regisseur Mohammad Rasoulof maakte zelf een soortgelijke geschiedenis mee toe hij in 2010, tegelijk met de filmmaker Jafar Panahi werd gearresteerd. Momenteel is hem door de Iraanse overheid huisarrest opgelegd. Rasoulof slaat met Manuscripts don’t Burn hard terug en toont zich onverschrokken, ondanks de bedreigingen en het opgelegde verbod op filmmaken. De film werd voor een groot deel clandestien opgenomen in Iran; op de aftiteling zijn de namen van de cast en crew wegens veiligheidsoverwegingen weggelaten.

Credits

Ondertiteling
NL
Regisseur
Mohammad Rasoulof
Land
Iran
Soort
Fictie
Duur
125 minuten
Thema's
kunst & literatuur, marteling, politie, politiegeweld, politieke moorden (buitengerechtelijke executies), verdwijningen, vrijheid van meningsuiting, recht op vereniging
Jaartal
2013