Mara

Sasha Kulak

Hybride documentaire video-essay over de opstand tegen de Belarussische dictator Aleksandr Lukashenko in de zomer van 2020. Zowel een verslag vanuit het hart van de demonstraties met hun dappere betogers, en een poëtische ode aan de kracht van de vrije geest.

Als in augustus 2020 de bevolking van Belarus in opstand komt tegen dictator Lukashenko, staat een jonge vrouw ertussenin. Ze is gekleed als Mara, een vrouwelijke geest in de Slavische cultuur die tijdens de slaap dromen of nachtmerries brengt. Aanvankelijk is ze optimistisch over de demonstraties. ‘Het is onmogelijk om thuis te blijven,’ zegt ze in de voice-over. Maar als de wagens van de ordetroepen arriveren, wordt de sfeer grimmig.

Indringende beelden van de demonstraties – met de altijd aanwezige dreiging van de militaire politie, en mensen die op straat door mannen in bivakmutsen worden opgepakt en in busjes geduwd – worden afgewisseld met dromerige beelden. Tussendoor verwoordt een prachtige voice-over de wanhoop, de hoop en de strijdbaarheid van de demonstranten en van de vrouw zelf. Opgedragen aan degenen ‘van wie de vrijheid is afgenomen in hun strijd voor rechtvaardigheid’.

Credits

Regisseur
Sasha Kulak
Producent
Louis Beaudemont
Jaartal
2022
Productieland
Frankrijk, Verenigd Koninkrijk
Soort
Documentaire
Duur
61 minuten
Taal
Russisch, Wit-Russisch
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
Les Steppes Productions
World Sales
East Silver Caravan