The Maribor Uprisings: A Live Participatory Film

Maple Razsa, Milton Guillén

Vernieuwende, interactieve documentaire waarbij de kijker kiest welke kant de film opgaat. De bevolking van een Sloveense stad is het corrupte bestuur van de stad zat en gaat de straat op. Het publiek kiest: meegaan met de vreedzame protesten of aansluiten bij de woedende menigte die de confrontatie zoekt met de politie?

Corruptie, machtsmisbruik en eigenbelang zijn aan de orde van de dag in de postindustriële Sloveense stad Maribor. In de rest van Slovenië is het niet veel beter gesteld met de democratie. Er is veel armoede en werkloosheid en politici maken zich vooral druk om hun eigen portemonnee. Nadat de zakkenvullende burgemeester van Maribor betrokken blijkt te zijn bij corruptieschandalen, is de bevolking het zat en gaat de straat op. De politie grijpt hard in, maar de verontwaardigde burgers laten zich niet zomaar de mond snoeren.

In deze interactieve film kiest de kijker: meegaan met de woedende massa of kiezen voor vreedzaam protest? Ook kun je af en toe kiezen voor korte achtergrondverhalen, zoals uitleg over een beroemd standbeeld of een portretje van een demonstrant. Deze bijzondere documentaire laat je van dichtbij kennismaken met zowel de activist als de filmmaker in het heetst van de strijd, zij het op veilige afstand.

De filmmakers zijn tijdens het festival aanwezig bij de vertoningen om achtergrondinformatie te bieden en het publiek te helpen bij hun keuzes.

The Maribor Uprisings: A Live Participatory Film maakt deel uit van het themaprogramma Resist.

Credits

Regisseur
Maple Razsa, Milton Guillén
Jaartal
2016
Productieland
Slovenië, Verenigde Staten
Soort
Documentaire
Duur
75 minuten
Taal
Engels, Sloveens
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
EnMasse Films