Marmato

Mark Grieco

Het Colombiaanse stadje Marmato herbergt een van de grootse goudschatten ter wereld. Al sinds jaar en dag delven de inwoners het goud om in hun onderhoud te voorzien. Maar nu de regering de mijnen heeft verkocht aan een groot bedrijf, dreigen de dorpelingen te worden verjaagd. Wonderschone documentaire over globalisatie en goudkoorts versus een menswaardig bestaan.

Iedere dag bidden de families in het Colombiaanse mijnstadje voor de mannen op weg naar hun werk in de goudmijnen, slechts gewapend met een oude lamp en een schepje. Onder het dorp bevindt zich een van de grootste goudschatten op aarde. In 2006 nodigde de Colombiaanse regering buitenlandse investeerders uit naar de regio. Een Canadees bedrijf kocht 80 procent van de mijnen van de overheid. Een heuse goudkoorts was het gevolg. Terwijl de plannen om de berg te ontginnen vorderen, dreigt de lokale bevolking alles te verliezen. En niet alleen hun broodwinning, huizen en traditionele cultuur kwijtraken: ook de prachtige berg zal worden vernietigd om plaats te maken voor een desolate, blootliggende goudmijn.

Zes jaar filmden de makers de opstand van de bewoners. Het resultaat is een aangrijpend en adembenemend portret van een gemeenschap die moedig vecht voor economische onafhankelijkheid.

Credits

Regisseur
Mark Grieco
Producent
Stuart Reid
Jaartal
2014
Productieland
Verenigde Staten, Colombia
Soort
Documentaire
Duur
88 minuten
Taal
Engels, Spaans
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
Calle Films
World Sales
Ro*co Films International