Masterclass Cathrine Gyldensted

Cathrine Gyldensted is de grondlegger van het toepassen van positieve psychologie en aanverwante gebieden op de innovatie van de journalistiek. Ze is sinds 2011 een pionier op het gebied van constructieve journalistieke methoden en werkt samen met mediabedrijven en journalistieke scholen over de hele wereld. Ze werkte eerder 15 jaar als onderzoeksjournalist en correspondent voor buitenlands nieuws en behaalde een Master in Toegepaste Positieve Psychologie aan de Universiteit van Pennsylvania, VS. Ze schreef het boek From Mirrors to Movers en leidt journalisten van over de hele wereld op.

Met behulp van elementen uit de positieve psychologie leert Gyldensted journalisten om hun onderwerp vanuit een gekanteld perspectief te benaderen. Het gaat daarbij niet zozeer om het vertellen van positieve verhalen, maar om een ‘constructieve’ benadering van een onderwerp. Hierdoor is het voor een journalist niet alleen makkelijker om de positieve kanten van een verhaal te ontdekken; de benadering stimuleert ook het publiek tot meedenken. Ook blijkt uit onderzoek dat een dergelijk verhaal langer beklijft. In Nederland zijn de digitale krant De Correspondent en het tv-programma Tegenlicht sterke voorbeelden die de journalistiek op deze manier beoefenen. Deze werkwijze boekt wereldwijd steeds meer terrein.  

Gyldensted heeft een column in The Guardian en op The Huffington Post. Ze reist de hele wereld over en gaf les aan de Hogeschool Windesheim in Zwolle. Speciaal voor het Movies that Matter Festival focuste ze in deze masterclass op de mogelijkheden voor constructieve journalistiek in speelfilm en documentaire.

Deze masterclass maakte deel uit van het Movies that Matter Festival 2016.