Masterclass Cathrine Gyldensted

nvt

Toen de Britse Tv-zender Channel4 in 2012 de Paralympics mocht uitzenden, vond de hoofdredacteur dat de vergelijking met de Olympische Spelen in de communicatie naar het publiek geen grote rol mocht spelen. De atleten die aan de Paralympics deelnemen, zo vond de redactie, zijn immers ‘supermensen’. Wat hen onderscheid in vergelijking tot de deelnemers aan de reguliere spelen is dat ze geweldige prestaties weten neer te zetten, ondanks hun beperking. De Tv-zender besloot de campagne ‘Meet the Superhumans’ te lanceren. Het werkte: de Paralympics wist veel hogere kijkcijfers te behalen dan daarvoor. Na afloop gaf een groot deel van de kijkers aan dat de sportwedstrijden hun visie op gehandicapte mensen positief had beïnvloed.

Dit voorbeeld komt uit het boek From Mirrors to Movers van de Deense journalist Cathrine Gyldensted. Met behulp van elementen uit de positieve psychologie leert zij journalisten om hun onderwerp vanuit een gekanteld perspectief te benaderen. Het gaat daarbij niet zozeer om het vertellen van positieve verhalen, maar om een ‘constructieve’ benadering van een onderwerp.

Hierdoor is het voor een journalist niet alleen makkelijker om de positieve kanten van een verhaal te ontdekken; de benadering stimuleert ook het publiek tot meedenken. Ook blijkt uit onderzoek dat een dergelijk verhaal langer beklijft.

In Nederland zijn de digitale krant De Correspondent en het Tv-programma Tegenlicht sterke voorbeelden die de journalistiek op deze manier beoefenen. Deze werkwijze boekt wereldwijd steeds meer terrein.  

Gyldensted heeft een column in The Guardian en op The Huffington Post. Ze reist de hele wereld over en geeft sinds een paar maanden ook les aan de Hogeschool Windesheim in Zwolle. Speciaal voor het Movies that Matter Festival focust ze in deze masterclass op de mogelijkheden voor constructieve journalistiek in speelfilm en documentaire.

Credits

Regisseur
nvt
Soort
Masterclass
Duur
120 minuten
Thema's
journalistiek, media, propaganda
Jaartal
2016