Masterclass Schuldig

Hoe maak je een spannende, meeslepende documentaireserie over een lastig en saai onderwerp? Het lukte filmmakers Ester Gould en Sarah Sylbing. Zij maakten de populaire docuserie Schuldig (HUMAN), die eerder te zien was bij de NPO.

In Schuldig nemen de makers je mee naar de Vogelbuurt in Amsterdam-Noord. Een roerige volksbuurt met charmante laagbouw en uitgesproken karakters. En veel, heel veel schulden. De buurt vormt de achtergrond voor de serie, waarin niet alleen de bewoners met schulden centraal staan, maar juist ook de werelden eromheen: de deurwaarder, de hulpverlener, de schuldeiser en de lokale politiek. 

In deze masterclass lieten Ester en Sarah zien hoe zij als regieduo besloten om "een documentaireserie te maken die zo spannend is als fictie". Ze gebruikten voor ontwikkelen van de serie twee inspiratiebronnen: de gelauwerde HBO-dramaserie The Wire en de in Engeland omstreden Channel 4 serie Benefits Street. Daarnaast gingen ze in op dramaturgie: hoe zet je de hoofdpersonen neer? Hoe maak je er enigszins archetypes van: bijv. Dennis de niet-zakelijke maar oereerlijke winkelier, hulpverlener Paul als koning / Godfather etc). Ook lichtten ze toe hoe ze worstelden om het macro-niveau (de schuldenindustrie) in de serie te weven. En hoe ze probeerden de waarheid niet uit het oog te verliezen.

 

Deze masterclass maakte deel uit van het Movies that Matter Festival 2018.