Mediha

Hasan Oswald

Een jonge Êzidî-vrouw overleefde ontvoering en slavernij door ISIS en gaat op een dappere missie. Op zoek naar gerechtigheid, naar innerlijke genezing, en naar haar vermiste ouders en broertje. Hartverscheurend en inspirerend.

‘Vanaf het moment dat ik terugkwam uit gevangenschap van ISIS, haper ik als ik praat,’ zegt Mediha Alhamad aan het begin van de documentaire Mediha. Mediha’s vroege jeugd was eenvoudig en mooi in het dorp Sinjar, in Noord-Irak. Maar toen ze 10 was, werd Mediha ontvoerd door ISIS en gedwongen tot seksuele slavernij, zoals vele Êzidî-vrouwen en -meisjes.

In Mediha zien we hoe ze – pas 15 jaar oud – haar leven terugpakt. Het is een ongelooflijk dappere en inspirerende weg die ze bewandelt, tegelijk kwetsbaar en vastberaden. Van de openhartige manier waarop ze een psycholoog vertelt over haar angstaanvallen, tot haar zoektocht naar haar vermiste moeder en jonge broertje. Uiteindelijk neemt ze het dappere besluit om de man die haar gevangenhield aansprakelijk te stellen voor zijn daden, iets wat nog maar weinig Êzidî-vrouwen hebben kunnen opbrengen. Dit proces betekent echter dat ze zeer traumatische gebeurtenissen opnieuw zal moeten beleven. ‘Ik ben bang, maar probeer het niet te zijn,’ zegt ze. ‘Het is mijn droom om vrijuit te praten.’  

Credits

Regisseur
Hasan Oswald
Producent
Hasan Oswald
Jaartal
2023
Productieland
Verenigde Staten
Soort
Documentaire
Duur
90 minuten
Taal
Koerdisch
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
LoveWorld Media