Memory House

Joao Paulo Miranda Maria

Cristovam is een inheemse Braziliaanse man, uitgebuit en geterroriseerd door de witte eigenaars van de melkfabriek waar hij werkt. In een verlaten huis hervindt hij zijn wortels, en begint langzaam aan een metamorfose. Droomachtige, surrealistische kijk op systematisch racisme in Brazilië.

Cristovam woont in het arme landelijke noorden van Brazilië. Als de zuivelfabriek waar hij werkt wordt overgenomen door een xenofobe Oostenrijkse familie die hem naar het zuiden verhuist, verhuist Cristovam mee. Zijn nieuwe baas informeert hem dat hij salaris moet inleveren, ondanks vele jaren trouwe dienst. En dat als hij durft te klagen, zijn pensioen er ook aan gaat. Zijn stille woede wordt verergerd door de lokale witte jeugd die hem lastigvalt, en doordat hij met lede ogen aanziet hoe het zwarte meisje Jenifer toenadering zoekt tot de witte mannen in de bar.

Alleen met zijn hond in de Oostenrijkse enclave, trekt Cristovam – gespeeld door Braziliaanse oudgediende Antônio Pitanga – een verlaten huis in. Het huis is gevuld met foto’s en objecten die hem herinneren aan zijn inheemse wortels. Terwijl hij de geesten oproept die in het huis rondwaren, begint Cristovam een metamorfose die hem in staat stelt de wereld aan te kunnen. Betoverend, zorgvuldig gecomponeerd debuut van regisseur João Paulo Miranda Maria.

Credits

Regisseur
Joao Paulo Miranda Maria
Jaartal
2020
Productieland
Brazilië, Frankrijk
Soort
Fictie
Duur
93 minuten
Taal
Duits, Portugees
Ondertiteling
EN
World Sales
Celluloid Dreams