The Mind Game

Sajid Khan Nasiri, Eefje Blankevoort, Els van Driel

Toen hij pas 14 was, vluchtte Sajid Khan Nasiri in zijn eentje uit Afghanistan. Na een reis van twee jaar vol gevaar en ontberingen – die hij gedetailleerd vastlegde met zijn telefooncamera – arriveert hij in België. Daar begint een heel nieuwe worsteling. Van de makers van de prijswinnende documentaire Shadow Game
 
Ze noemen het ‘de game’: de levensgevaarlijke reis die vele onbegeleide minderjarigen afleggen op zoek naar bescherming in West-Europa. Voor Sajid Khan Nasiri begon de game op zijn 14e, nadat de Taliban zijn vader hadden vermoord. Via Iran en Turkije naar Oost-Europa komt hij steeds dichter bij zijn eindbestemming, opgejaagd door gewelddadige politieagenten en vijandige burgers. In clips opgenomen met zijn telefooncamera, en in boodschappen aan filmmakers Eefje Blankevoort en Els van Driel, doet hij verslag. 
 
Hij weet zeker dat als hij aangekomen is, hij kan ontspannen, naar school gaan en een nieuw leven beginnen. Maar eenmaal in België begint er een nieuwe game: de mind game. Hoe ga je als kind om met de enorme geestelijke druk van de reis, met wantrouwende autoriteiten, en verontrustende berichten van het thuisfront? Een intieme documentaire over de psychologische druk waaraan jonge vluchtelingen blootstaan.

Verdiepingsprogramma
In het verdiepingsprogramma gaan we in op de realiteit van vluchtelingen, zowel onderweg, als wanneer iemand eenmaal is aangekomen. We bespreken met leerlingen en studenten wat de mentale impact is van ‘niets meer mogen’, iets wat veel alleenstaande gevluchte jongeren ervaren wanneer ze in het AZC verblijven en hun asielprocedure afwachten. We vragen: 'Wat zou jij doen, als je niets meer mag?' en praten over hoe we alleenstaande gevluchte jongeren kunnen helpen.

Gevoelige content
De film omvat de gevaarlijke reis van een tiener als vluchteling en laat in beelden de gevolgen van geweld aan Europese grenzen zien. Wat duidelijk wordt besproken is de impact van het immigratiesysteem op mentale gezondheid bij gevluchte jongeren uitvoerig besproken (depressie en suicide). Hoewel er geen expliciete scenes zijn die de mentale stress visualiseren, kunnen de persoonlijke verhalen van protagonist SK emotionele reacties oproepen, vooral bij leerlingen of studenten die zelf een vluchtgeschiedenis hebben. We adviseren docenten hier vooraf aandacht aan te besteden in de klas en jongeren met een vluchtgeschiedenis te laten kiezen om deel te nemen aan het programma.

Deze film kun je als educatievertoning in een bioscoop bij jou in de buurt boeken. In de buurt van Den Haag of Amsterdam? Deze film is ook geselecteerd voor het Movies that Matter Educatiefestival 2025 en is nu te boeken.

Credits

Regisseur
Sajid Khan Nasiri, Eefje Blankevoort, Els van Driel
Producent
Laura Verduijn, Jesse Kuiper
Jaartal
2023
Productieland
België, Bosnië en Herzegovina, Kroatië, Nederland, Roemenië
Soort
Documentaire
Duur
61 minuten
Taal
Dari (Oostelijk Perzisch), Engels, Nederlands
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
Prospektor
World Sales
Java Films
Nederlandse distributeur
Prospektor