Mitra

Kaweh Modiri

De Iraanse Haleh leidt een rustig leven in Nederland. Als ze hoort dat de vrouw die 37 jaar eerder haar dochter verraadde ook in Nederland woont, wil ze weten of het haar echt is. Gebaseerd op het verhaal van de halfzus van regisseur Kaweh Modiri, die is geëxecuteerd in Iran.

Teheran 1982. Haleh Daneshi krijgt een gruwelijk telefoontje: haar dochter Mitra is ter dood gebracht. Zevenendertig jaar later is Haleh een succesvolle hoogleraar en woont ze in een mooi huis in Nederland. Maar haar verleden haalt haar in als ze te horen krijgt dat Leyla Hashemi in Nederland is aangekomen als vluchteling: de vrouw die Mitra heeft verraden.

Ten tijde van het verraad hoorde Haleh echter alleen de stem van de vrouw en zag ze niet haar gezicht. Samen met haar broer Moseh, die destijds als gevolg van Leyla’s verraad is gevangengezet en gemarteld, probeert Haleh erachter te komen of het gerucht klopt. Ze sluit een vriendschap met de vrouw, die met haar dochtertje onder een andere naam in een flat woont. In een thrillerachtige opbouw bewegen we heen en weer tussen het verhaal van Haleh, Moseh en Mitra in het turbulente Iran van de jaren 1980, en Halehs zoektocht nu. Wanneer kan ze er zeker van zijn dat ze de goede te pakken heeft?

Credits

Regisseur
Kaweh Modiri
Jaartal
2020
Productieland
Nederland
Soort
Fictie
Duur
107 minuten
Taal
Farsi, Nederlands
Ondertiteling
NL | EN
Productiebedrijf
BALDR Film Amsterdam
Nederlandse distributeur
Cinéart