The Monk and the Gun

Pawo Choyning Dorji

Opbeurende satirische komedie die zich afspeelt rond de eerste democratische verkiezingen in Bhutan. Een Amerikaan reist naar Bhutan op zoek naar een schat. Hij kruist het pad van een jonge monnik die door zijn leraar is opgedragen om twee geweren te vinden. Prachtig gemaakt, met magnifieke cinematografie van de Himalaya.

‘Verkiezingen? Is dat die nieuwe varkensziekte?’ vraagt een jonge boeddhistische monnik. In 2008 bereidt Bhutan zich voor op zijn allereerste democratische verkiezingen. Als voorbereiding worden er op het platteland nepverkiezingen opgezet om de bevolking te leren hoe ze moeten stemmen. Dit blijkt een uitdaging. Veel lokale bewoners blijven trouw aan de koning en zijn terughoudend om zo’n dramatische verandering te omarmen.

Ondertussen probeert een Amerikaanse bezoeker een zeldzaam geweer uit de burgeroorlog te bemachtigen van een lokale monnik. Dit is niet zo gemakkelijk, omdat er plotseling meer mensen geïnteresseerd zijn in wapens. Onder hen een oude lama (gespeeld door de echte monnik Kelsang Choejay), die ze wil hebben voor een ritueel ‘om zaken recht te zetten’. 

Credits

Regisseur
Pawo Choyning Dorji
Jaartal
2023
Productieland
Bhutan, Frankrijk, Verenigde Staten, Taiwan
Soort
Fictie
Duur
107 minuten
Taal
Dzongkha, Engels
Ondertiteling
NL
World Sales
Films Boutique
Nederlandse distributeur
September Film Distribution