Mothers

Myriam Bakir

Inspirerend portret van het Marokkaanse Oum El Banine-centrum, een opvanghuis voor verstoten alleenstaande moeders. Geleid door feministe Mahjouba Edbouche opereert het team met geduld en liefde. Ze helpen de jonge vrouwen met informatie, juridische bijstand en – misschien wel het belangrijkste – omgaan met hun familie.

‘Er zijn geen legale of illegale moeders’, zegt de Marokkaanse feminist Mahjouba Edbouche. ‘Een moeder is een moeder.’ Toch staat in het Marokkaanse Wetboek van Strafrecht dat mensen die seks hebben zonder getrouwd te zijn, tot één jaar gevangenisstraf kunnen krijgen. In Oum El Banine (‘Moeder van Kinderen’) in Agadire, geleid door Edbouche, krijgen ongetrouwde moeders opvang en hulp.

De meeste vrouwen komen pas naar het centrum als de zwangerschap al zeer ver gevorderd is, wanneer ze niet langer kunnen doen – ook niet tegenover zichzelf – alsof er niets aan de hand is. In Oum El Banine worden ze opgevangen door sociaal werkers Nacira en Fatima, en door Hafida, de hardwerkende huismanager. De meisjes worden onderzocht door een vrijwillige gynaecoloog en geadviseerd door een advocaat. Edbouche en haar team opereren met extreem veel geduld en begrip. Maar ook met strengheid als dat nodig is – tegen de meisjes én hun ouders, die vroeg of laat moeten worden geïnformeerd.

Credits

Regisseur
Myriam Bakir
Jaartal
2020
Productieland
Marokko, Frankrijk
Soort
Documentaire
Duur
62 minuten
Taal
Arabisch, Berbers
Ondertiteling
EN
World Sales
Abel Aflam