Mrs F. | Movies that Matter

Mrs F.

Chris van der Vorm

De Nigeriaanse theaterregisseur Ifeoma Fafunwa strijkt neer in de drijvende sloppenwijk Makoko voor een productie van haar toneelstuk over vrouwenonderdrukking. In de hoofdrollen: dappere lokale vrouwen die langzaam maar zeker de moed vinden om de waarheid te zeggen tegenover hun hele gemeenschap. Krachtig, inspirerend en onthullend.

‘Dames en heren, willen jullie verandering? Kom erbij!’ Ifeoma Fafunwa (‘Mrs F.’) is een gedreven theaterregisseur. Op straten en podia in heel Nigeria brengt ze haar toneelstuk Hear Word!, gebaseerd op ware verhalen van Nigeriaanse vrouwen. Voor de hoofdrollen rekruteert ze lokale vrouwen en meisjes die dapper genoeg zijn om op te staan en zich uit te spreken.

Maar dan neemt ze zich voor de productie op te voeren in Makoko, de drijvende sloppenwijk aan de rand van Lagos. Vrijwel alle vrouwen en meisjes daar zijn geschaad door (seksueel) geweld. En de mannen zijn in het beste geval ongeïnteresseerd, in het slechtste achterdochtig en vijandig. Kan Ifeoma doordringen tot de meisjes? En lukt het ze om de stiltecultuur – zo dominant in Nigeria – te doorbreken?

Mrs F. is geselecteerd voor de Activist competitie en wordt vertoond op het Movies that Matter Festival 2020, waar Ifeoma Fafunwa als speciale gast aanwezig is.

Credits

Ondertiteling
EN
Regisseur
Chris van der Vorm
Land
Nederland
Soort
Documentaire
Duur
76 minuten
Thema's
discussie & kunst, huiselijk geweld, identiteit, jezelf kunnen zijn, kinderen, kinderrechten, kunst & literatuur, minderheden, onderwijs, verkrachting, vrijheid van meningsuiting, recht op vereniging, vrouwen, vrouwenrechten
Jaartal
2019