Mustang

Deniz Gamze Ergüven

De zomer begint. In een dorpje in het noorden van Turkije komen Lale en haar vier zussen terug van hun laatste schooldag. Onderweg spelen de meisjes onschuldig uitgelaten nog wat met de jongens uit het dorp. Een bezorgde buurvrouw ziet dit als een grove uitspatting van zedeloosheid, en de meisjes raken verwikkeld in een groot schandaal met onverwachte gevolgen.

Na hun laatste schooldag voor de zomervakantie gaan de zusjes Lale, Nur, Ece, Selma en Sonay naar het strand met een paar jongens uit hun klas om daar wat te spelen. Ze worden gadegeslagen door een bemoeizuchtige buurvrouw. Die ziet het als haar plicht om dit meteen te gaan vertellen aan de zwaar conservatieve grootmoeder en oom die belast zijn met de opvoeding van de zusjes. Die interpreteren het spelen met jongens als onzedelijk gedrag en zetten alles in het werk om de kinderen voortaan in het gareel te houden.

Langzaam verandert het thuis van de zusjes in een gevangenis; huiswerk wordt huishoudelijk werk en de familie begint huwelijksplannen voor de meisjes te smeden. De zusjes geven zich echter niet zomaar gewonnen. Met hun lange, in de wind wapperende haren en vurige verlangen naar een leven los van de verstikkende controle, doen ze sterk denken aan een roedel ontembare mustangpaarden. Gedreven door het verlangen naar vrijheid vechten ze samen terug tegen de grenzen die hun worden opgelegd.

Credits

Regisseur
Deniz Gamze Ergüven
Jaartal
2015
Productieland
Frankrijk, Duitsland, Qatar, Turkije
Soort
Fictie
Duur
97 minuten
Taal
Turks
Ondertiteling
NL
Productiebedrijf
CG Cinéma
World Sales
Kinology
Nederlandse distributeur
Cinéart