My Father

Pegah Ahangarani

Toen de Iraanse actrice en regisseur Pegah Ahangarani (1984) opgroeide, dacht ze in elke soldaat op televisie haar vader te zien. In de eerste jaren van haar bestaan vocht hij aan het front en stond er een portret van Khomeini op een prominente plek in huis. Tot de beeltenis van de Iraanse ayatollah op een dag zonder opgaaf van redenen verdween en er een andere foto voor in de plaats kwam.

In dit persoonlijke essay vertelt Ahangarani (I Am Trying to Remember) over de effecten van de Iraanse Revolutie, en de daaropvolgende roerige tijden in haar vaderland, op haarzelf en haar naasten. Dat doet ze aan de hand van eigen archiefmateriaal, nieuwsfragmenten, familiefoto’s en haar persoonlijke verhaal in de voice-over. Eerst vanuit het perspectief van een opgroeiend meisje dat leeft in een wereld van sprookjeshelden, dan langzaam verschuivend naar de volwassen blik van een vrouw die de complexe gebeurtenissen overziet en kan duiden.

In vaak poëtische, liefdevolle zinnen doet ze uit de doeken hoezeer de levensloop van diverse generaties familieleden en vrienden geraakt werd door de Iraanse geschiedenis van de afgelopen vijftig jaar.

Deze korte film maakt onderdeel uit van het programma Shorts: Facing the Past

Credits

Regisseur
Pegah Ahangarani
Producent
Kaveh Farnam
Jaartal
2023
Productieland
Tsjechië
Soort
Documentaire, Korte film
Duur
19 minuten
Taal
Farsi
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
Europe Media Nest
World Sales
Europe Media Nest