Nasrin

Jeff Kaufman

In het geheim gefilmd persoonlijk portret van Iraanse mensenrechtenadvocaat Nasrin Sotoudeh. Het feit dat ze momenteel gevangenzit omdat ze opkwam voor mensen- en vrouwenrechten, maakt deze documentaire des te urgenter. Een masterclass in moed en optimisme.

Vanaf het moment dat Nobelprijswinnaar Shirin Ebadi haar aanmoedigde haar rechtendiploma te halen, komt Nasrin Sotoudeh op voor de mensenrechten van vrouwen, kinderen, religieuze minderheden en anderen van wie de rechten worden vermorzeld onder de Iraanse islamitische wetten. Nasrin schetst een portret van Sotoudehs werk en leven tot aan haar tweede gevangenschap in 2018, en van de bredere beweging voor vrouwenrechten in Iran. En als de aandacht verschuift naar haar man Reza en hun twee kinderen, wordt het niets minder dan een waar liefdesverhaal.

Nasrin Sotoudeh is een indrukwekkend vastberaden vrouw, met een inspirerend optimisme en een kalme vechtersmentaliteit. We zien haar onder meer aan het werk voor filmregisseur Jafar Panahi, in wiens illegaal gefilmde Taxi zij in 2015 een rol speelde. En voor Narges Hosseini, die de gevangenis in moest omdat ze in het openbaar haar hijab afdeed, maar weigerde berouw te tonen. Dezelfde principiële houding deed Nasrin Sotoudeh zelf ook in de gevangenis belanden; ze is veroordeeld tot 38 jaar cel en 148 zweepslagen.

Credits

Regisseur
Jeff Kaufman
Producent
Marcia Ross
Jaartal
2020
Productieland
Verenigde Staten
Soort
Documentaire
Duur
91 minuten
Taal
Engels, Perzisch
Ondertiteling
EN
World Sales
Java Films