Navalny

Daniel Roher

Na de mislukte moordaanslag op hem gaat de Russische oppositieleider Aleksej Navalny op zoek naar de daders. Het plaatst hem frontaal tegenover de hoogste regionen van de Russische staatsmacht. Ondertussen beraamt hij zijn gevaarlijke terugkeer naar Rusland vanuit ballingschap in Duitsland. Cruciale documentaire bomvol verbijsterende momenten.

Op 20 augustus 2020 raakt Aleksej Navalny ernstig ziek in een vliegtuig onderweg uit Siberië. Hij was vergiftigd en kon op het nippertje worden gered. De moordaanslag kwam na jaren van steeds heftiger strijd tussen Navalny en de Russische president Vladimir Poetin. In Navalny heeft filmmaker Daniel Roher toegang tot Navalny’s inner circle terwijl hij herstelt in ballingschap in Duitsland en vervolgens achter de daders aan gaat met hulp van onderzoekscollectief Bellingcat.

De Bellingcat-onderzoeker spoort het moordcommando op dat het op Navalny had gemunt. In een werkelijk verbijsterende scène praat Navalny aan de telefoon met de mannen die hem probeerden te vermoorden. Net zo thrillerachtig is de vliegreis terug uit Duitsland naar Moskou, waar Navalny weet dat de autoriteiten hem opwachten. In uitgebreide interviews gaat Roher in op Navalny’s drijfveren en visie op Rusland, terwijl hij lastige onderwerpen niet uit de weg gaat – zoals zijn banden met extreemrechtse nationalisten in het verleden. Een must-see over een charismatisch leider, die momenteel gevangenzit in een strafkolonie, en een land dat steeds verder de duisternis in glijdt.

Navalny was de openingsfilm van het Movies that Matter Festival 2022.

Credits

Regisseur
Daniel Roher
Producent
Odessa Rae, Diane Becker
Jaartal
2022
Productieland
Verenigde Staten
Soort
Documentaire
Duur
98 minuten
Taal
Engels, Russisch
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
Fishbowl Films
World Sales
Dogwoof