Neandria

Reha Erdem

Tiener Suna is atleet en woont met haar moeder in een Turks bergdorp. Het is hier zoals overal. Oude mannen die alles denken te weten zijn de baas, milieuvernietiging dreigt en hebzucht klopt in de meeste harten. In dit dorp lijken alleen de jongeren op zoek te zijn naar vrijheid.

Suna’s succes als atleet is de enige hoop van haar moeder op een mooie toekomst. En dus traint Suna meedogenloos elke dag. Suna’s oom, het dorpshoofd, speurt altijd naar manieren om een schuld af te lossen. Zijn vrouw, met wie hij een gedwongen huwelijk heeft, blijft weglopen om telkens weer aan de rand van het dorp te worden gevonden. De 12-jarige Filiz maakt YouTube-video’s en roept dat ‘er niets gebeurt!’.

Maar dingen gebeuren wel. Een jonge imam arriveert en hij is vreemd: hij vergeet de oproepen tot gebed en brengt zijn nachten door op de berg. Een dood meisje wordt in de rivier gevonden en een conflict rond de steengroeve escaleert. Mensen lijken gek te worden. Suna is de enige met de onschuld en moed om te vragen: ‘Wie heeft het recht om te bepalen wat goed is?’ In dit dorp is de macht aan een herdefinitie toe. En het moedige hart van een jonge vrouw is de beste plek om te beginnen. 

Credits

Regisseur
Reha Erdem
Producent
Ali Ömer Atay, Serra Ciliv
Jaartal
2023
Productieland
Turkije
Soort
Fictie
Duur
90 minuten
Taal
Turks
Ondertiteling
EN
World Sales
Atlantik Film