Nelly & Nadine

Magnus Gertten

In een doos met haar grootmoeders dagboeken, brieven, foto’s en Super 8-films ontdekt Sylvie Bianchi een prachtig, teder en heldhaftig liefdesverhaal dat jarenlang verborgen was. Het verhaal van Nelly en Nadine begon in concentratiekamp Ravensbrück op kerstavond 1944 en ging na de oorlog verder in Venezuela. Hartverwarmend.

Het is een verhaal dat ze beiden wilden vertellen. Het verhaal van hoe operazangeres Nelly Mousset-Vos werkte voor het verzet in de Tweede Wereldoorlog, werd gearresteerd en gevangengezet in concentratiekamp Ravensbrück. Hoe ze op kerstavond zong in de barakken, en een vrouwenstem vroeg om ‘Madame Butterfly’. Hoe dat Nadine Hwang bleek te zijn. En hoe zo een onverwachte, maar extreem sterke liefde begon.

Na Nelly’s dood kreeg haar kleindochter Sylvie een doos met haar archieven in bezit. Jarenlang durfde Sylvie er niet in te duiken. Nu ze dat heeft gedaan, is haar conclusie: ‘Haar drijvende kracht in het leven, was liefde.’ Nelly & Nadine is het derde deel in Magnus Gerttens trilogie – na Harbour of Hope en Every Face Has a Name – gebaseerd op archiefbeelden van Ravensbrück-overlevenden die per boot in Zweden aankomen in 1945. Nadine Hwang was een van hen.

Credits

Regisseur
Magnus Gertten
Producent
Ove Rishøj Jensen
Jaartal
2022
Productieland
Zweden, België, Noorwegen
Soort
Documentaire
Duur
93 minuten
Taal
Engels, Frans, Spaans, Zweeds
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
Auto Images
World Sales
Rise and Shine